Strømsystemer i Stillehavet gemmer på plasticaffald, der dækker et område svarende til Afrika. Affaldet tiltrækker dyr, der kvæles i plasticsuppen eller opkoncentrerer giftige stoffer i fødekæden.

Der er smidt så meget plastic i Stillehavet, at det nogle steder danner enorme flydende øer af affald. I nogle områder er affaldet så koncentreret, at det ligner landområder, mens andre områder består af små spredte plasticstykker i et krystalklart Stillehav.

Især i det nordlige Stillehav mellem Hawaii og Japan svinger to enorme strømsystemer og indfanger alt flydende affald fra land, boreplatforme og skibe. Når først affaldet fanges i strømsystemerne, bliver det en del af plastic-øerne, indtil det nedbrydes efter et halvt århundrede, skriver den britiske avis The Independent.

I øjeblikket findes der i gennemsnit seks gange mere plastic end plankton i det nordlige Stillehavs plasticsuppe, viser havprøver foretaget af oceanografen Charles Moore, der har grundlagt den amerikanske Algalita Marine Research Foundation. Og mængderne af affald vokser.

Hovedoverskrift


Forurening i havet

Plastikøerne i Stillehavet

viewpoint 1

viewpoint 2

 

Tak for opmærksomheden - kontakt os gerne